Nieuwsmedia

De regio

komt steeds dichterbij

Dagelijks zijn bij DPG Media in Nederland ruim achthonderd journalisten in vaste dienst aan de slag met regionieuws. Ze brengen nieuws en verhalen die dicht bij lezers staan. Na de succesvolle digitale groei van de regiotitels de afgelopen jaren, is in 2022 een begin gemaakt met de volgende stap: het verrijken en beter presenteren van het lokale en regionale nieuwsaanbod.

Allard Besse

directeur journalistiek ADR Nieuwsmedia

De Nederlandse regiokranten hebben de afgelopen jaren een grote digitale sprong gemaakt door samen te werken en verhalen uit te wisselen. Digitaal bereik en digitale abonnee-aantallen zijn stevig toegenomen, waarbij de ‘coronajaren’ 2020 en 2021 absolute uitschieters waren. ADR heeft een dagelijks bereik van meer dan 5 miljoen unieke bezoekers. Meer dan de helft van hen leest dagelijks een of meer artikelen over hun regio.


“Fijn, maar we zijn nog niet klaar. We kunnen, nee, móéten digitale lezers lokaal en regionaal nog veel beter bedienen”, zegt Allard Besse, directeur journalistiek van ADR Nieuwsmedia, de groep waar AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, PZC, de Stentor, Tubantia en het digitale stadsplatform indebuurt onder vallen.

App en web vernieuwd

Om verdere digitale groei vorm te geven, is de ambitie uitgesproken om regiojournalistiek dichterbij, rijker én overzichtelijker te maken. Besse: “Lezers hebben graag zoveel mogelijk lokaal nieuws. Ze willen weten wat er aan de hand is als ze sirenes horen, waarom straten in de wijk zo lang zijn opgebroken of hoe hun club op zaterdagmiddag heeft gespeeld. Maar ze willen ook dat journalisten de gemeente controleren, en begrijpen waarom provinciale verkiezingen voor hun dagelijks leven van belang zijn.”


Als er nieuws is, is het zaak lezers daar zo goed mogelijk naartoe te gidsen en de verhalen overzichtelijk te brengen. “Dat geldt niet alleen voor regionaal nieuws over de dreigende overlast van een nieuw vliegveld als Lelystad of gevaarlijke stoffen in de Zeeuwse wateren, maar juist ook voor klein lokaal nieuws en service­berichten in steden, wijken en dorpen.”


De regionale wereld in de app en op het web van de ADR-titels ondergaat een metamorfose. Alle - vaak sterk uiteenlopende - artikelen werden tot vorig jaar in één regionale nieuwsstroom gebracht. Door de aanwas van nieuwe berichten verdwenen tijdloze verhalen, zoals restaurantrecensies, snel uit het zicht van de lezer.


Via de Regio-knop in het startscherm kunnen gebruikers nu eenvoudig en direct naar hun favoriete, eigen gemeente. Daar vinden lezers de verhalen en het nieuws uit hun gemeente plus relevant nieuws uit naburige gemeenten. Bovendien ziet de lezer in de gemeentesectie nu nieuwe rubrieken in een navigatiebalk boven in het scherm. Hierin staan nieuws en service overzichtelijk naast elkaar. Besse: “Dus stel, je hebt de afgelopen nacht de sirenes door de stad horen gaan, dan ga je naar de rubriek 112-nieuws. Of je wilt weten of de voetbalclubs uit jouw gemeente hebben gewonnen, dan ga je naar de rubriek Regiosport. Zit je op vrijdag te dubben waar je een hapje kunt gaan eten: de rubriek Eten & Drinken kan je helpen.”

“We móéten digitale lezers regionaal nog veel beter gaan bedienen”

Adverteerders

En er is meer op komst. Adverteerders kunnen straks met speciale acties en reclamefolders terecht in de rubriek Aanbiedingen om zo regionaal of lokaal consumenten te bereiken. Overlijdensadvertenties én verhalen over overledenen worden ondergebracht in de rubriek In herinnering. In de rubriek Van de lezer krijgen ingezonden verhalen, foto’s en video’s van de lezers een plek. “Elke ADR-redactie investeert hiervoor in lezersinteractie via de aanstelling van community­redacteuren, die ook het gesprek met de lezer over het nieuws op onze platformen moeten aanjagen.”


Het afgelopen jaar is het hyperlokale digitale platform van DPG, indebuurt.nl, opgenomen in de ADR-geledingen. Dit platform bericht in meer dan dertig grote steden over de leuke, aangename zaken van het stadsleven, zoals uitgaan en winkelen, en biedt veel ruimte aan lokale adverteerders. Een platform met maandelijks zo’n 5,5 miljoen bezoekers en meer dan 20 miljoen views. De artikelen van indebuurt staan (onder het label indebuurt) in de dagelijkse nieuwsstroom van de regionale sites en in de uitgaansrubrieken. En niet onbelangrijk, ook in de stadsedities van kranten als het AD, BN DeStem en de Gelderlander.

BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, PZC, de Stentor en Tubantia (de regiotitels van DPG Media) hebben samen een dagelijks digitaal bereik van ruim 2,2 miljoen bezoekers. Daarbovenop brengt AD regionale journalistiek van nog eens zeven regio’s elke dag naar een miljoenenpubliek.

Voor een belangrijk deel van de zeer feitelijke berichten en serviceberichten (over het regionale weer, verkeer of de vuilophaaldiensten) leunen de redacties op een robot. Besse: “Met robottechnologie (software) worden op basis van data eenvoudige nieuws- en serviceberichten voor alle gemeenten geproduceerd. Dat kan met ruwe gegevens van bijvoorbeeld amateursportwedstrijden (scoreverloop en uitslagen) of weersverwachtingen. De robot maakt automatisch opgestelde overzichten per competitie of weerberichten toegespitst op een gemeente. Maar het team kan bijvoorbeeld ook in data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nagaan of daar landelijk of regionaal nieuws in zit, om daar door de redactierobot per gemeente automatisch een bericht van te laten maken.”


De ambitie van DPG Media is simpel: de regionale platformen van ADR moeten dé plek zijn waar lezers worden geïnformeerd over alles wat zich in hun leefomgeving afspeelt, en waar interactie ontstaat met en tussen de lezers. “Met als onderliggend doel: meer bereik en meer digitale abonnees.”

Wat maakt

regio­journalistiek bijzonder?

En wat zijn de drijfveren voor een journalist om een verhaal te maken? Onze journalisten geven in een video een kijkje achter de schermen en beantwoorden 10 vragen over hun ervaringen als journalist. 

Jelle Krekels

Jelle Krekels, onderzoeksjournalist voor het Eindhovens Dagblad, komt zaken op het spoor die anders geheim zouden blijven en maakt verhalen die maatschappelijk iets losmaken. Zo werkte hij in 2022 op eigen verzoek een maand mee in het asielzoekerscentrum voor minderjaren in Oistwerijk, wat leidde tot een onthullende reportage van binnenuit. Een ervaring die diepe indruk heeft gemaakt. 

Iffet Subaşı

Mensen een stem geven door oog te hebben voor alle groeperingen in de samenleving, ook de meest kwetsbare: dat is mede waarom Iffet voor de regiojournalistiek heeft gekozen. Als verslaggever van AD Rotterdams Dagblad schrijft ze over politiek, maar ook over armoede, een veelvoorkomend en ingrijpend probleem in haar stad. “Ik wil ervoor zorgen dat mensen binding houden met de samenleving.”