Interview

was een jaar met twee gezichten” 

was een jaar met twee gezichten” 

Hoe verging het DPG Media in 2022 en wat gaat er in 2023 gebeuren? CEO Erik Roddenhof (51) blikt terug en vooruit.

Corona leidde tot een topresultaat in 2021. Werd 2022 daarmee vergeleken een harde landing?

“Het post-corona­tijdperk en de oorlog in Oekraïne hebben de wereld behoorlijk op z’n kop gezet. De impact op ons bedrijf is fors. De energiecrisis, met ongekend hoge prijzen. De enorme inflatie van bijna alles. Papierprijzen die door het dak gaan en een grote schaarste op de arbeidsmarkt. Al deze effecten zorgden ervoor dat onze kosten met 60 miljoen euro stegen, en dat zullen ze dit jaar nog eens doen. In amper twee jaar tijd 120 miljoen euro aan extra kosten, dat verdien je niet zomaar even terug. Gelukkig was de omzet afgelopen jaar goed en werd er scherp op de uitgaven gelet. Er was stuurmanskunst nodig. Ook dit jaar zullen we scherp moeten sturen om de veranderende economische omstandigheden op te vangen.”


De pijn zat vooral bij nieuwsmedia, in het bijzonder bij kranten, niet?

“Inderdaad, we voelden de gestegen kosten vooral bij onze publishingactiviteiten, waar al onze nieuwsmedia en magazines onder vallen. De enorme kostenstijgingen in papier, bezorging en personeel hadden een groot effect. In die hoek daalde de winst met tientallen procenten. Daar stond tegenover dat televisie/video en radio heel goede resultaten boekten. Mede door een sterke advertentiemarkt behoorden de resultaten daar tot de beste van de afgelopen twintig jaar.”


“Het werd hierdoor een jaar met twee gezichten. De combinatie van de twee uitersten maakte dat we 8 procent op onze EBITDA moesten toegeven ten opzichte van het topjaar 2021, en dat het voor DPG Media geen harde landing werd. Dit is de zegen van een grote groep met een gediversifieerd portfolio met verschillende mediatypen. We zijn en blijven een gezond bedrijf. Zo kunnen we blijven investeren in onze toekomst en groei.” 

Het wordt nu zaak om digitaal veel meer waarde te creëren

De digitalisering van DPG Media is jouw missie. Lig je nog op kruissnelheid?

“In 2022 hebben we de transitie naar een steeds digitalere samenleving op alle vlakken ervaren. B.T. bracht in Denemarken zijn laatste gedrukte krant uit. Na meer dan honderd jaar is B.T. nu een volledig digitaal nieuwsmerk - wél het grootste van Denemarken. We sloten twee drukkerijen en stopten met de middagbezorging in Nederland, waardoor Het Parool een ochtendkrant werd. Allemaal noodzakelijke veranderingen als onderdeel van onze digitale transitie, maar het doet toch ook wel altijd een beetje pijn.”


“Aan de andere kant blijven we digitaal groeien. Het aantal digitale abonnementen bij onze nieuwsmedia en magazines groeide afgelopen jaar naar 800.000. De digitale advertentiemarkt groeit ook maar door; in de afgelopen zes jaar met meer dan 50 procent. We droomden van ons eigen DPG Media-advertentiesysteem om af te komen van Google, dat de helft van onze omzet afroomt. Trusted Web noemen we die droom, en die begint al behoorlijk vorm te krijgen. En Online Services, waarbij we consumenten informeren en adviseren bij de aankoop van producten en diensten zoals Independer of AMV, blijven ons verbazen met erg goede resultaten. We zijn nog lang niet waar we moeten zijn, maar wel al een goed eind op weg.”


Wat moet je nog doen om bij je einddoel te komen?

“We kunnen niet meer zeggen dat we digitaal gaan worden. We zijn digitaal. Veel van onze merken behoren tot de grootste in hun markt en dan moet je de koers digitaal iets verleggen. Het wordt nu zaak om digitaal veel meer waarde te creëren. We moeten digitaal zo goed en uniek worden, dat de consument en de adverteerder bereid zijn meer voor onze producten en diensten te betalen.”


En de digitale journalistiek?

“Onze media worden elk jaar digitaal sterker, maar het kan en moet nog veel beter. Dat is helemaal geen schande. Als je kijkt naar hoelang we al kranten, magazines, televisie en radio maken, soms meer dan honderd jaar, zie je pas dat we digitaal nog maar net begonnen zijn. Maar we zetten elk jaar forse stappen vooruit. Afgelopen jaar werden we een serieuze podcastmaker. We realiseerden meer dan 90 miljoen downloads, onder meer met pareltjes van podcasts zoals De Kroongetuigen van HLN en In de ban van Rian van ADR. We investeerden ook in de uitbreiding van het digitale regionieuws van onze regio-edities, met veel meer lokaal nieuws.”

Je volgt het zelf ook allemaal?

“Nou en of. En ik kan zo nog wel even doorgaan. We introduceerden de Shorties op VTM GO, series van ongeveer tien minuten per aflevering die direct miljoenen keren werden bekeken. Libelle.nl en Margriet.nl verdubbelden hun digitaal bereik. Overal in ons bedrijf zijn we onze digitale storytelling aan het verbeteren. Journalisten worden daarbij geholpen door nieuwe technologie, maar ook met opleidingen van onze journalistieke Campus. We zijn pas begonnen!”

Remy Amkreutz, hoofdredacteur De Morgen, in gesprek met Erik Roddenhof en Christian Van Thillo over het afgelopen jaar én over 2023