Nieuwsmedia

NU.nl & NUjij

lenen het brein van de lezers

Meer eigen nieuws, vaker ‘het verhaal van de dag’ en via NUjij de lezer nóg nadrukkelijker betrekken bij het maken van artikelen: voor NU.nl was 2022 een topjaar. En dankzij de investeringen van het afgelopen jaar moet het beste nog komen voor het grootste online nieuwsmerk van Nederland.

 Colin van Hoek

(35), adjunct-hoofdredacteur NU.nl tot februari 2023, nu Lead Nieuws­analyse Nederland

 Leon Moleman

 (27), algemeen verslaggever NU.nl

Het kostte tijd, moeite, menskracht én het loont: NU.nl, inmiddels drie jaar onderdeel van DPG Media, heeft met NUjij een ijzersterke troef in handen. Waar veel media worstelen met het betrekken van de lezer, heeft NU.nl met NUjij vier jaar geleden al een slag gemaakt - en inmiddels gewonnen, aldus adjunct-hoofdredacteur Colin van Hoek. “We maken elke dag verhalen op basis van de vragen van lezers; onze lezers voelen zich gehoord.”


Via het platform NUjij kunnen lezers reageren op nieuwsartikelen en worden ze actief uitgenodigd om mee te denken over onderwerpen die spelen in hun omgeving. Die reacties, vragen en suggesties worden voortdurend gemodereerd - ook om lompe scheldkanonnades te zeven - maar leveren vooral waardevolle munitie op voor volgende artikelen. De ‘interactie-redactie’ maakt dagelijks een top tien van lezersvragen, waar journalisten ’s ochtends hun tanden in zetten.


Van Hoek: “Dagelijks zijn vijf fulltimers aan het modereren. Een systeem modereert zo’n 80 procent van de reacties. Een deel wordt afgekeurd omdat het niet door de beugel kan, het grootste deel verschijnt online omdat het prima reacties zijn. De 20 procent waar onzekerheid over bestaat, gaat door naar onze redactie, die de reacties handmatig modereert. Het blijft dus een arbeidsintensieve klus, maar dat is een heel bewuste keuze omdat we een veilige omgeving willen bieden, een omgeving waar voor elke mening ruimte moet zijn.”


“En minstens zo belangrijk: die interactie levert superrelevante vragen op. Daarbij heeft de coronatijd ons enorm geholpen. Corona raakte iedereen direct, bezoekers stelden vragen die nog nooit waren beantwoord. Op basis van die reacties maakten we zeer goed gelezen artikelen.” Na coronatijd ging dat proces gewoon door. Een voorbeeld: als er rellen zijn na WK-voetbalwedstrijden en ’buurtvaders’ zich opwerpen als vredestichters, komt de vraag binnen hoe je eigenlijk buurtvader wordt, en wie die mensen zijn.

NU.nl bestaat sinds 1999 en bereikt dagelijks meer dan 3 miljoen bezoekers. 

Betrouwbaar en neutraal 

Met 8 miljoen maandelijkse gebruikers en 3 miljoen volgers op social media staat NU.nl, geboren in 1999, al langer voor gratis (dankzij de advertenties), betrouwbare en neutrale nieuwsvoorziening. De grote schare trouwe NU.nl-fans gebruikt de nieuwssite dagelijks omdat deze snel, feitelijk en neutraal is, zegt algemeen verslaggever Leon Moleman. “Op andere media kun je een stempeltje plakken: links, rechts, of sterk gericht op emotie. Dat doen wij allemaal niet en dat waarderen onze lezers. Wij doen niet aan meningen, hebben ook geen columnisten.”


Wat wel in toenemende mate gebeurt, is het brengen van eigen verhalen. Waar NU.nl in de begintijd soms schamper werd betiteld als ‘doorgeefluik van ANP-berichten’, hebben de zeventig journalisten op de relatief jonge en diverse redactie veel ruimte voor eigen inbreng, zegt Van Hoek. “Onze redactie is - mede met dank aan het DPG-traineeship - diverser geworden en dat levert andere verhalen of artikelen met een andere invalshoek op.” Artikelen over het Suikerfeest, over adoptie, over de Indische rijsttafel als cultureel erfgoed of over de gevolgen van studieschuld bij studenten krijgen immers een extra laagje als ze worden geschreven door direct betrokkenen of journalisten met een biculturele achtergrond.

Impact 

‘Nog meer impact maken’ is een doel voor 2023. Ook wat dat betreft werd de toon al in 2022 gezet. Zo stond de NU.nl-podcast Het geheim van Mallorca wekenlang op nummer 1 in Spotify, verschenen er meer verdiepende verhalen op NU+ en investeerde de redactie flink in het toepassen van eenvoudig taalgebruik, zodat meer lezers de artikelen beter begrijpen. Van Hoek: “Ieder medium legt het nieuws uit, maar wij moeten dat het allerbeste doen, met het meest laagdrempelige, toegankelijke taalgebruik. Daarnaast willen we vooral vaker ‘het verhaal van de dag’ hebben.”


De sterke band met de lezer, zegt Moleman, blijft daarbij van onschatbare waarde. “Als je het brein van honderdduizenden lezers mag lenen, waarom zou je dat niét doen?”