Online SERVICES

Pricewatch:

61

miljoen

Keer zoeken naar de beste prijs

Prijsvergelijker Pricewatch van Tweakers bevat de prijzen van ruim 1 miljoen techproducten, zoals mobiele telefoons, laptops en tv’s. Dat is nog niet eens het indrukwekkendste cijfer: in 2022 werd 61 miljoen keer gezocht via de Pricewatch. Waarom is het zo’n succes?

Wout Funnekotter

(38), hoofd­redacteur Tweakers

Om aan te geven hoelang de Tweakers Pricewatch al bestaat: de prijzen van de producten werden in de beginjaren nog weergegeven in Nederlandse guldens (FL).


“De Pricewatch is in 1999 geboren vanuit de community van Tweakers”, vertelt Tweakers-hoofdredacteur Wout Funnekotter. “Doel was om elkaar te helpen met het vinden van lage prijzen en goede deals. Onze bezoekers checkten zelf bij winkels de prijzen van producten, die we vervolgens handmatig invoerden in een database.”

Actuele prijzen

Anno 2023 is de Pricewatch grotendeels geautomatiseerd. Aangesloten webshops leveren een bestand (feed) aan met alle productinformatie. De feeds worden vier keer per uur ‘ingelezen’ en verwerkt in de Pricewatch. Past een shop een prijs aan, dan is die dus binnen een kwartier terug te zien. Binnen Tweakers houdt een team van vier personen zich bovendien bezig met het handmatig uitzoeken en toevoegen van aanvullende specificaties die niet door de fabrikant zijn aangeleverd. “Wij stoppen veel tijd en moeite in het completer zijn dan de concurrentie”, aldus Funnekotter.


Die compleetheid van informatie is de grote kracht. “De Pricewatch is heel erg gericht op de doelgroep van Tweakers: de echte techliefhebber. In de slipstream daarvan bereiken we ook zeer veel andere mensen. De filter- en sorteermogelijkheden zijn in de loop der jaren gigantisch uitgebreid. Voor sommigen misschien te veel van het goede, maar onze doelgroep kan elk detail filteren en ontleden.”

Pricewatch in cijfers

1.082.000

Producten

742.000

Ingestelde prijsalerts

155.000

Shopreviews

46.000

Productreviews

6.800

merken

Schat aan informatie

Funnekotter ziet de Pricewatch als “een hub waar alle informatie over een techproduct samenkomt”. Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, tablet, laptop, camera of televisie, dan vind je er een schat aan informatie: alle nieuwsberichten over een product, productreviews van de redactie en gebruikersrecensies, testrapporten, forumdiscussies en uiteraard specificaties en prijzen. Zeer gewaardeerd is ook de grafiek waarin de prijsontwikkeling wordt weergegeven, zodat je in één oogopslag kunt zien of een product in de loop van de maanden duurder of goedkoper is geworden.


Het verdienmodel van de Pricewatch is transparant en gebaseerd op het principe van affiliate marketing. Voor iedere bezoeker die richting een webshop wordt geleid, ontvangt Tweakers een kleine commissie per klik (CPC, cost per click) of per aankoop (CPS, cost per sale).

Transparante reviews

Gemiddeld telt Tweakers zo’n 50.000 gebruikers die maandelijks een bijdrage leveren. Ieder lid van de community kan zelf reviews plaatsen. Sommige fanatieke gebruikers nemen dat zo serieus dat ze soms weken aan een recensie werken. Ook hier geldt transparantie. Als je een recensie plaatst, móét je aangeven hoe je aan het product bent gekomen: heb je het gekocht, heb je het gekregen of werd je gesponsord in ruil voor het schrijven van een review? Andere communityleden kunnen jouw recensie vervolgens beoordelen met een score van 0 tot en met 3. “Daarin zie je het zelfreinigende vermogen van de community terug. Schrijft iemand telkens zeer korte reviews (‘Dit product heeft mijn leven veranderd, niets meer aan doen’), dan zal diegene nooit een hoge score krijgen.”


Sinds afgelopen jaar wordt in de Pricewatch extra aandacht gegeven aan tijdelijke prijsdalingen. Is een product ineens een stuk goedkoper, dan wordt dit zichtbaar gemaakt in de zoekresultaten. Dit zal in 2023 verder worden geoptimaliseerd. Gebruikers kunnen ook een prijsalert instellen, waarbij ze een seintje krijgen als de prijs van een product zakt onder een niveau dat ze zelf hebben ingesteld.


Hoe belangrijk de Pricewatch is voor Tweakers als geheel? “Enorm”, antwoordt Funnekotter. “Voor onze doelgroep is het een uniek iets. Nergens zie je dit zo goed en zo diepgaand, er is geen alternatief. Als dit zou wegvallen, stonden ze bij wijze van spreken met hooivorken bij ons voor de deur. De Pricewatch is van de hele community: we doen het nog steeds heel erg samen.”