Magazines

Hoe

libelle

en

Donald duck

digitaal werden

Libelle kreeg een gloednieuwe website en app in 2021, het jaar waarin DPG Media ook de Donald Duck-app lanceerde. Sanne Linssen begeleidt de digitale transformaties van de magazinemerken. “Nét dat beetje extra meegeven aan de lezer.”

Directeur Magazines Joyce Nieuwenhuijs legde de lat hoog toen ze in het vorige jaarverslag de grootste uitdaging voor 2021 formuleerde. “We gaan iets doen wat nog geen enkel magazinemerk in de wereld eerder heeft gedaan: digitale content creëren in een vorm die zó uniek en relevant is dat consumenten er straks graag voor willen betalen.” Sanne Linssen, Manager Digitale Transformatie Magazines, maakt na een jaar de balans op.

Sanne Linssen (31)

manager Digitale Transformatie Magazines sinds 2020. Daarvoor werkte ze bij Sanoma Nederland, onder meer voor Viva.

Hoe ver zijn jullie in 2021 gekomen?

“We zijn eigenlijk pas begonnen, maar na slechts een jaar ontwikkeltijd van idee tot product hebben we in juli de gloednieuwe website en app van Libelle gelanceerd, met daarin het digitale magazine. Daarbij zijn we een nieuwe weg ingeslagen: een optimale mix van vormgeving, interactiviteit, content en inspiratie. Eind 2021 was de app al ruim 52.000 keer gedownload. Een kleine twee maanden later hebben we ook de Donald Duck-app gelanceerd. Die bevat niet alleen de nieuwste editie van het weekblad, maar ook meer dan duizend verhalen, moppen en extra strips. Deze app heeft inmiddels meer dan 80.000 downloads.”

Hoe onderscheidt Libelle zich van andere digitale magazines?

“De meeste digitale versies van magazines beperken zich tot een doorbladerbare pdf. Het was tijd voor verandering; de digitale versie moest het gevoel van print plus alle mogelijkheden van online bieden. Dus: een dynamisch digitaal magazine dat makkelijk navigeerbaar is en de look-and-feel van de printversie heeft behouden. De digitale edities die de redactie week na week publiceert, worden daarnaast dagelijks aangevuld met extra content, van artikelen tot video’s, zodat je echt meer waar krijgt voor je geld. En iedere dag heb je een goede reden om terug te keren naar de app.”

Hoe zorg je ervoor dat de inhoud voldoende urgent is?

“Allereerst door de frequentie waarmee nieuwe content verschijnt op het web en in de app. Het is een mix van snel verteerbare content en longreads. Een aantal populaire columns uit het blad heeft een vervolg online, waar bezoekers wekelijks voor inloggen. Wat het terugkerend gebruik ook bevordert: series of een compleet boek in delen publiceren, zoals de erotische thriller waar sinds eind 2021 iedere week een hoofdstuk van te lezen is. En de eigen kanalen slim inzetten, bijvoorbeeld via onze nieuwsbrief ‘Beter slapen met Libelle’. Daar waren in no time 5.000 inschrijvingen voor. Loyaal publiek met een hoge doorklikratio.”


Slaagt Libelle erin online een nieuwe generatie vrouwen te bereiken?

“Libelle spreekt online al een heel divers publiek aan. Waar bij print de focus op de doelgroep 45+ ligt, bestaat ons online bereik voor bijna de helft uit 20- tot 49-jarigen. Ons grootste doel is om ook die jongere doelgroep nog meer aan ons te binden en vaker naar onze platformen te laten terugkeren, zodat we loyale lezers krijgen. Die uiteindelijk bereid zijn om te betalen voor onze unieke content. Dat is ook het doel voor onze doelgroep van 50-plussers, die sinds corona digitaler zijn dan ooit tevoren.”

“Het media-gedrag van onze doelgroep, ook dat van de allerjongsten, verandert in sneltempo”

Wat is de strategie achter de Donald Duck-app?

“Het mediagedrag van onze doelgroep, ook dat van de allerjongsten, verandert in sneltempo. Daar moeten wij continu op blijven inspelen. Met de nieuwe app bieden we abonnees meerwaarde ten opzichte van het printabonnement, waardoor we hopen dat ze nog langer abonnee blijven. Daarnaast trekken we met de digital only-propositie een nieuwe doelgroep aan, voor wie het complete abonnement misschien te duur is of niet volledig aansluit bij de behoeften. Zo verduurzamen we ons totale abonnementenbestand.”


“We hebben de app ontwikkeld in nauw overleg met een panel van 500 ‘DuckDenkers’, die vol enthousiasme mee hebben getest en ons van feedback hebben voorzien. Samen met hen hebben we een unieke stripleeservaring ontwikkeld, zodat je Donald Duck online met net zoveel plezier en gemak kunt lezen als offline. De app geeft ons de mogelijkheid om nog nét dat beetje extra mee te geven aan de lezer. Zo kun je strips van je favoriete karakters gemakkelijk vinden en je favoriete strips opslaan in je eigen verzameling.”

Hoe wordt de app doorontwikkeld?

“Door in gesprek te blijven met de doelgroep. We weten al heel goed wat de features zijn die we moeten toevoegen om hen nog meer verslingerd te laten raken aan de app. De gebruiker staat centraal. Als zij het product omarmen, volgen de resultaten. Features die nog op de agenda staan zijn interactieve strips, aanbevolen strips op basis van leesgedrag en gamification. Denk daarbij aan punten sparen waarmee je dan strips kunt
unlocken.”


Wat is jouw rol in dit proces?

“Samen met mijn team, waar onder anderen projectmanagers en contentanalisten deel van uitmaken, begeleid ik de digitale transformaties van onze merken. Dat doen we in nauwe samenwerking met marketing, IT, sales en uiteraard de redacties. Daarbij houd ik me bezig met productontwikkeling en de transitie van de redacties naar een nieuwe manier van werken. Enerzijds is mijn rol dus ondersteunend, anderzijds aanjagend. Ik vind het belangrijk dat we elkaar uitdagen om onze blik naar buiten te blijven richten wanneer het gaat om digitale innovatie. De ontwikkelingen gaan razendsnel. We moeten vooral leren van wat er al gebeurt in de wereld, en bovenal van onze gebruikers zelf.”