Online services

Autowebsites

Samen sterker

Twee mediabedrijven die hun krachten bundelen en gezamenlijk de strijd aangaan op de automarkt in Nederland: het succesverhaal van Automotive MediaVentions.

Sander van den Hout (49)

DIRECTEUR Automotive MediaVentions sinds 2019. Daarvoor was hij managing director online services binnen DPG Media.

Het bleek een gouden zet om als concurrerende uitgeverijen in 2019 de samenwerking aan te gaan op het gebied van auto’s. Sinds AutoTrack (van DPG Media) een joint venture vormt met Gaspedaal (van Mediahuis) hebben zij in bereik toenmalig marktleider en concurrent AutoScout24 van de troon gestoten. Nu willen de uitgeverijen dat ook de afzonderlijke websites de grootste worden.


Het resultaat van de samenwerking overstijgt de verwachtingen. “Cijfers die we vooraf op papier zetten, hebben we zelfs overtroffen. Hier geldt echt: één plus één is drie”, zegt Sander van den Hout, directeur van Automotive MediaVentions.

“Cijfers die we vooraf op papier zetten, hebben we zelfs overtroffen”

Koppositie

Het bereik van de sites is sinds 2019 bijna verdubbeld. De websites trekken nu in totaal ruim 5 miljoen gebruikers per maand. “Nu willen wij per merk nog groeien en de koppositie behalen. Dit soort sites moeten eigenlijk minimaal een top-2-bereik hebben, anders tel je niet mee.”


De ambitie is duidelijk. Van den Hout: “Iedereen die op zoek is naar een andere auto moet dat via ons doen. Wij willen dé plek zijn waar de consument het beste wordt geholpen. Omdat er meerdere soorten gebruikers zijn, heb je daar afzonderlijke merken voor nodig. Zo kunnen we iedereen de juiste oplossing bieden voor zijn of haar vraag.”

Kopers

Gaspedaal verzamelt en toont alle auto’s die in Nederland te koop staan. Het is de place to be voor autoliefhebbers die alles weten over de verschillende modellen, technische gegevens, opties en accessoires. AutoTrack richt zich meer op twijfelende consumenten die door de bomen het bos niet meer zien. Die willen meer bij de hand genomen worden. Gebeurt dat niet, dan haken ze snel af in hun zoektocht naar een nieuwe wagen.


Voor hen is er sinds kort een extra service. Als mensen via AutoTrack online een auto vinden, zorgt een onafhankelijke expert ervoor dat alles - van check tot koop - uit handen wordt genomen; de auto wordt voor de deur met garantie afgeleverd. Dan gaat een proeftijd in van twee weken waarin iemand zich nog kan bedenken. “De consument moet altijd een goed gevoel hebben bij een auto.”

Online slag

En er zit meer in het vat. “De behoefte van de consument verandert. Er zijn technologische ontwikkelingen, zoals zelfrijdende auto’s, of auto’s die je kunt delen. Wij zien daarin veel ruimte voor verdere groei.”


Zonder de joint venture had dit niet gekund, zegt Van den Hout. “DPG Media en Mediahuis verloren jaren geleden de markt van online auto-advertenties aan internationale bedrijven. Het is uniek in Nederland dat mediabedrijven op die manier hun krachten bundelen en samen de strijd aangaan met die andere concurrent.”